О ШКОЛИ

Већ деценијама се трудимо да помогнемо свима Вама који из многобројних разлога нисте успели да завршите основну школу на време. Позовите нас и закорачите сигурним корацима у своју нову будућност.

Војводе Миленка бр. 33, Београд

011/2659290, 011/26-44-790

djurosalajsooo@gmail.com

ШООО ,,ЂУРО САЛАЈ“ УГОСТИЛА КОЛЕГЕ ИЗ ТУРСКЕ

ШООО ,,Ђуро Салај“ угостила је колеге из турске школе за основно образовање одраслих из Бурсе T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI (Erasmus accreditation and adult education consortium of Bursa provincial directorate of National Education), који се у Србији налазе поводом реализације Еразмус+ пројекта и чији је домаћин ШООО ,,Бранко Пешић“ из Београда.
Директорка ШООО ,,Бранко Пешић“ желела је да употпуни двонедељни програм jobshadowing – a и у сарадњи са директорком ШООО ,,Ђуро Салај“ Љиљаном Петровић договорила је посету нашој школи.
Дана 23. 5. 2024. колеге из ,,Бранка Пешића“ и Турске присуствовали су часу енглеског језика који је одржала наставница енглеског Јелена Мајић у сарадњи са колегиницом Шаном Младеновић.
Оне су показале на који начин се може остварити корелација рада библиотеке и наставе енглеског, тако што су поводом Дана науке организовале час о Николи Тесли, користећи дигитални технологију и игру у настави (youtube, Plickrs, Kahoot). Такође, одржале су кратку презентацију на енглеском језику о образовном систему у Србији, раду ШООО ,,Ђуро Салај“ и првом Еразмус+ пројекту школе: ,,Образовање моћније од решетки“.
Од наших колега сазнали смо да је Турска земља која много улаже у образовање својих грађана. Пример добре праксе у основном образовању одраслих представља низ курсева које њихова влада одобрава школама за основно образовање одраслих. Курсеви су финансирани из државног буџета, полазници плаћају симболичне цене за курсеве (око 15 евра) како би имали већу мотивацију да их заврше, а наставници који учествују у реализацији курсева додатно су плаћени за своје ангажовање.
Такође, занимљиво је да Турска школовање одраслих организује за јако кратко време, свега 5 месеци, док код нас ФООО траје 3 године! Изгледа да је њихова земља више оријентисана на оспособљавање полазника да се обуче за одређено занимање, па отуда ова школа из Бурсе нуди око 100 курсева својим полазницима! Можда би Србија требало да испита учинковитост оваквог начина рада и размисли о његовој примени.
Драго нам је што смо били у могућности да нашим колегама из ШООО ,,Бранко Пешић“ помогнемо да још боље угосте колеге из Турске показујући им разнолике облике рада у основном образовању одраслих у Србији. Колегама из Турске и Србије желимо пуно успеха у даљим пројектима и наставак лепе сарадње!
Захваљујемо се фондовима ЕУ који финансирају Еразмус+ програме и омогућавају повезивање наставника широм света и размену примера добре праксе.
Сајт школе из Турске:
Аутор текста: Шана Младеновић, координатор пројекта ,,Образовање моћније од решетки“
img 1
img 2
img 3
img 4
img 1
img 2
img 3
img 4