О ШКОЛИ

Већ деценијама се трудимо да помогнемо свима Вама који из многобројних разлога нисте успели да завршите основну школу на време. Позовите нас и закорачите сигурним корацима у своју нову будућност.

Војводе Миленка бр. 33, Београд

011/2659290, 011/26-44-790

djurosalajsooo@gmail.com

PENITENTIARY CENTER LAS PALMAS II

Други и трећи дан мобилности били смо у необичном и јединственом шпанском затвору који примењује модеран и отворен концепт ресоцијалозације осуђених лица. У питању је мушко-женски затвор Penitentiary Center LAS PALMAS II (Juan Grande, Las Palmas, Gran Canaria, Spain).

 

Прва разлика на коју смо наишли је та што чувари нису наоружани, заправо, у затвору нема ватреног оружја, а лица на издржавању затворске казне слободно шетају комплексом у којем се налазе.

 

Ћелије су отворене и они имају приступ различитим салама у којима се одвија затворски живот, нпр. сала за ручне радове, музичке пробе, културне догађаје, простор за игру, фризерски салон, двориште, кухиња, трпезарија…Најнеобичније нам је било што имаји чак и базен!

 

Уознали смо неке од затвореника који су били расположени да нам ближе објасне концепт затворског живота. Они су нам рекли да су правила јасна и да ко не поштује и не уважава друге, ко не развија радне навике или има проблем са дисциплином добија минусе након којих бива премештен у други затвор, уколико не поправи понашање.

 

Овај ниво затвора је највиши и најбољи у целој Шпанији јер се боравак у њему заснива на вредностима које затвореници негују.

 

Њихов живот је организован тако да поштују и уважавају друге, развијајући и негујући социјане и емоционалне вештине неопходне за саживот са осталим људима у затвору и изван њега.

 

Свако осуђено лица бира одређени задатак или занимање којим се мора бавити током служења затворске казне.

 

Ово је концепт реаоцијализације који развија радне навике и вештине неопходне за изградњу здраве личности способне да се једнога дана врати у друштво као њен користан члан.

 

Осуђена лица у овом затвору живе као мини друштво, тако да сви учествују у изградњи здраве атмосфере и заједнице. Зато они сами кувају, шију, сликају, праве различите предмете, жене усавршавају различите занате попут: фризерског, маникира, педикира…

 

Морамо признати да нам је организација затворског живота и наставе у оквиру затвора , било нова и необична, јер се са оваквим концептом нисмо сусрели у нашој земљи. Затвор Падинска скела, у којој наши наставници раде, јесте доста затворенији и ,,строжи“. Ипак, у њему осуђена лица, такође могу да се школују, усавршавају разичите занате и буду плаћени за то, нпр. за производњу ранчева и торби. Такође, за разлику од наше школе која има приступ само једној учионици у Падинској скели, наставници у LAS PALMAS II имају више учионица, зборницу, салу са материјима…

 

Присуствовали смо часовима шпанског језика на којима је била примењена игролика настава. Ученици су кроз различите говорне и текстуалне игре вежбали акценте и усвајање нових речи и израза.

 

Пошто у затвору није дозвољено фотографисање, прилажемо фотографију новина које су објавиле вест да су наставници из Србије посетили затвор у Шпанији.

 

https://www.laprovincia.es/gran-canaria/2023/10/06/maestros-serbios-carcel-canaria-93024341.html

erasmus providan