О ШКОЛИ

Већ деценијама се трудимо да помогнемо свима Вама који из многобројних разлога нисте успели да завршите основну школу на време. Позовите нас и закорачите сигурним корацима у своју нову будућност.

Војводе Миленка бр. 33, Београд

011/2659290, 011/26-44-790

djurosalajsooo@gmail.com

Четврти дан мобилности: Упознавање са културом и историјом Канарских острва, планирање сарадње на будућим програмима и пројектима 💗💗💗

Посетили смо главни град Канарских острва Лас Палмас и имали прилику да се упознамо са географским положајем, културом и историјом Канарских острва.

 

Обишли смо кућу-музеј Casa de Colón која је некада представљала резиденцију првих гувернера Гран Канарије, а најпознатија је по томе што је у њој боравио Кристофер Колумбо, пред историјски пут ка Америци. У музеју постоје библиотека, истраживачки центар и неколико просторија у којима се повремено одржавају предавања, семинари и изложбе. Међу експонатима посебну пажњу су нам привукле макете и мапе са уцртаним рутама по којима су пловили Колумбо и њихова посада, што нас је додатно подстакло и дало идеју како полазницима приближити градиво из историје и географије и учинити их занимљивијим кроз разна истраживања и посете музејима.

 

Такође, имали смо прилику да видимо и фигурице и предмете из различитих култура Маја, Инка, Астека, као и портрете краљевске породице и знаменитих људи Шпаније из различитих историјских епоха.

 

Ту се такође налазе и уметничке слике, вајарска дела и макете Лас Палмаса и његових најзначајнијих здања, како би се упознала историја града.

 

Даље упознавање историје Гранд Канарије настављено је посетом катедерале Света Ана (Санта Ана), главне катедрале Лас Палмаса и целог острва. Налази се у срцу историјског дела града Вегуета. У катедрали се истичу два стила, у унутрашњости преовладава касни готски период, а спољни део храма пример је неокласицизма. Неки од елемената рађени су у барокном стилу. Сазнали смо да је током градње коришћена и вулканска стена. На овај начин, посетом историјских споменика и нашим полазницима се могу приближити историја, географија и уметност уопште.

 

Посетили смо и Mercado del Puerto, шпанску пијацу са историјом. Ова традиционална пијаца је обновљена, сада је краси модернији изглед, али је задржала свој традиционални шарм. Пројектовао ју је Gustave Eiffel, творац Ајфеловог торња у Паризу.

 

Уз разговор о планираним будућим активностима и пројектима, продубљивању сарадње и настојању интернационализације, прошетали смо променадом Las Canteras. Договорена је и посета Школе за образовање одраслих ЦЕПА (CEPA) нашој школи ,,Ђуро Салај“ у Београду. Посета је планирана за април 2024. године. Такође, у плану је и размена полазника и професора обе школе, на чему ћемо радити у наредном периоду.

 

Аутор текста: Мина Ђоковић

 

❤ Хвала Ерасмус+ Фондација Темпус и фондовима ЕУ које су омогућиле реализацију овог пројекта, размену искустава различитих школа у Европи и учиниле да напредујемо и остварујемо наше снове, примењујући примере добре наставне праксе у Србији. 💙

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
slika 15
16
17
18
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
11
10
13
14
slika 15
16
17
18