Odabir pisma
O ŠKOLI

Već decenijama se trudimo da pomognemo svima Vama koji iz mnogobrojnih razloga niste uspeli da završite osnovnu školu na vreme. Pozovite nas i zakoračite sigurnim koracima u svoju novu budućnost.

Vojvode Milenka br. 33, Beograd

011/2659290, 011/26-44-790

djusal@yahoo.com

 

O nama

m

VEĆ 65 GODINA TU ZA VAS!!

Uspešno završenih polaznika0%
Osnovno obrazovanje odraslih je koncipirano i ostvaruje se po modelu funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO) i omogućava dostupnost i svrsishodnost osnovnog obrazovanja populaciji odraslih. FOOO je organizaciona i programska celina u sistemu formalnog obrazovanja u kojoj odrasli stiču osnovno obrazovanje primereno njihovim potrebama, mogućnostima učenja i potrebama tržišta rada.

Akreditovani

Naša škola je akreditovana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Verifikovani

Naša škola je verifikovana za rad po programu za Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih (FOOO).

Iskusni

Od 1954. godine našu školu je završilo oko 20.000 polaznika.

Nastavno osoblje

Dođite i upoznajte naš kolektiv koji čine najbolji nastavnici, profesori, socijalni radnici i andragozi iz svojih oblasti.

ISTORIJA ŠKOLE

Počeci rada Škole datiraju od 1954. godine u okviru Centra za opšte obrazovanje RU ”Đuro Salaj”, kao jedinstvene radne organizacije. Prvo su započeli rad polaznici viših razreda, od petog do osmog razreda, a za niže razrede osnovne škole bilo je vrlo malo interesovanja. Rad je organizovan kao redovni kursni oblik, s tim što su se posle odslušanih predavanja iz pojedinih predmeta polagali ispiti. Nastava je bila organizovana po planu i programu Jugoslovenskog zavoda za proučavanje nastavnih i prosvetnih pitanja, a od 1965. godine po novom nastavnom planu i programu za osnovno obrazovanje odraslih, po kome se dva razreda završavaju za jednu nastavnu godinu. Polaznici škole su sa cele teritorije Beograda kao i iz onih mesta u Srbiji gde radne organizacije iz Beograda imaju svoje ogranke (GP ”Ratko Mitrović” u Čačku, i Jelen Dolu, ŽTP u Lapovu i dr). Nastava se, uglavnom, odvijala po radnim organizacijama, osnovnim školama, mesnim zajednicama, jer škola nije imala svoje zgrade sve do pripajanja Devete škole za osnovno obrazovanje 1971. godine. Godine 1990. Škola za osnovno obrazovanje odraslih RU ”Đuro Salaj” se izdvojila u RU ”Đuro Salaj” u samostalnu ustanovu i od tada radi kao Škola za osnovno obrazovanje odraslih ”Đuro Salaj”. Ovoj školi pripojene su: -Škola za osnovno obrazovanje odraslih NU ”Veselin Masleša” 1980. godine, -Škola za osnovno obrazovanje odraslih ”Voždovac”, 1991. godine, -Škola za osnovno obrazovanje odraslih NU ”Vladimir Dujić” sa Čukarice, 1992. godine, -Škola za osnovno obrazovanje odraslih DK ”Vuk Karadžić” sa Zvezdare 1995. godine, tako da danas ova škola radi kao matična u ulici Vojvode Milenka 33, kao i na sedam gradskih i prigradskih opština u gradu Beogradu (Barajevo, Lazarevac, Novi Beograd, Savski Venac, Surčin, Rakovica i Čukarica).

NAGRADE I PRIZNANJA

Priznanja Školi i pojedincima za doprinos u realizaciji programa osnovnog obrazovanja odraslih,za stručni i društveno angažovani rad su brojna. Škola je dobitnik nagrade Gradskog sindikata „Majski Cvet“ (dva puta), Republičkog akcionog odbora za osnovno obrazovanje odraslih „Zlatno slovo“ i mnogih drugih priznanja i zahvalnica radnih organizacija i društveno političkih organizacija.
Mnogi pojedinci Škole su takodje dobitnici ovih prestižnih nagrada:
-Vojislav Ivanovic dir. škole 1963-1976 „Zlatno slovo“, „Vukovim putem“
-Nebojša Kutlarević pomoćnik direktora „Zlatno slovo“
-Smiljana Tomašević stručni saradnik „Zlatno slovo“
-Miodrag Milošević direktor škole 1989-2001 „Zlatno slovo“
-Aleksandar Gazikalović nastavnik „Zlatno slovo“
-Vujinić Olivera nastavnik „Zlatno slovo“
Mnogi polaznici ove Škole nastavili su dalje školovanje i stekli stručne kfalifikacije. Njihov uspeh je i uspeh svih radnika Škole i svako njihovo naučeno slovo, završen razred, upis u srednju školu i kasnije fakultet, bilo je i „Zlatno slovo“ ove škole.

SPECIFIČNOSTI ŠKOLE

Škola „Đuro Salaj“ koja školuje odrasle osnovce i odrasle je posebna iz više razloga. Jedan broj naših polaznika je romskog porekla
a poznato je da Romi često odustaju od školovanja, da imaju neadekvatne uslove stanovanja, često su izloženiji diskriminaciji i predmet su zloupotrebe i manipulacije.
Organizacija rada u ovoj Školi podrazumeva i izvodjenje nastave u izvojenim odeljenjima na terenima. To ponekad podrazumeva fizički naporan rad, ali možemo se pohvaliti izuzetno motivisanim kadrovima koji prevazilaze ovakve i slične barijere što deluje motivaciono i na polaznike
Svake godine više od 30% naših polaznika redovno upiše neku od trogodišnjih odnosno polaže prijemni za upis u četvorogodišnje srednje škole.

VREDNOSTI KOJE RAZVIJAMO I NEGUJEMO

-S obzirom na strukturu populacije sa kojom radimo poštujemo različitost, a propagiramo toleranciju i ravnopravnost
-Razvijanje intelektualnih i fizičkih sposobnosti
-Vaspitanje za humane i kulturne odnose medju ljudima bez obzira na pol, rasu, veru i nacionalnost
-Razvoj i napredovanje ličnosti učenika
-Negovanje osecanja, uočavanje veza izmedju osećanja, potreba, misli i akcija
-Razvijanje komunikativne sposobnosti, saradnje i konstruktivnog rešavanja sukoba
-Sticanje osnovnih saznanja o lepom ponašanju i razvijanje svesti o neophodnosti primerenog ponašanja